JOKIOS RIZIKOS – PIRMOSIOMS MENSTRUACIJŲ KELNAITĖMS - 60 DIENŲ PINIGŲ GRĄŽINIMO GARANTIJA! JOKIOS RIZIKOS – PIRMOSIOMS MENSTRUACIJŲ KELNAITĖMS - 60 DIENŲ PINIGŲ GRĄŽINIMO GARANTIJA! JOKIOS RIZIKOS – PIRMOSIOMS MENSTRUACIJŲ KELNAITĖMS - 60 DIENŲ PINIGŲ GRĄŽINIMO GARANTIJA!

VIENKARTINIŲ MOTERS HIGIENOS PRIEMONIŲ POVEIKIS

ŽEMEI IR APLINKAI,

MOTERS SVEIKATAI,

JOS PINIGINEI

IR SAVĘS PRIĖMIMUI.

Menstruacijos, mėnesinės visas sveikas moteris - beveik pusę pasaulio populiacijos, aplanko kiekvieną mėnesį, nuo poros iki keleto dienų. Ir trunka apie 40 metų. Tai liečia kiekvieną moterį, vidutiniškai nuo 10-14 metų iki 45-52 metų. Tai moterų kasdienybė - mėnesybė! Taip natūralu, taip tikra. Teka kiekvieną mėnesį, kai tik nesilaukiame, kai tik nežindome (kai kurioms moterims teka ir žindant), kai tik esame sveikos. Mėnesinės paliečia kiekvieną moterį, nepriklausomai nuo išsilavinimo, socialinio statuso, finansinės padėties, religinių įsitikinimų. Liečia mus visas.

Nors atrodo visiškai natūralus procesas paliečiantis pusę pasaulio gyventojų ir tiesiogiai įtakojantis likusius kitus, gimusius dėl moters vaisingumo ciklo (mėnesinės šio cikliškumo dalis), buvo apipintas gėdos, nešvaros ir kitais tabu.

Moterims jungiantis į darbo rinką, prieš 100 metų į “pagalbą” moterims, į parduotuves atėjo vienkartinės priemonės. Šios, dėl spartaus pramonės augimo ir ypač gajaus gėdos jausmo ir tabu menstruacijų srityje klausimo, sparčiai išpopuliarėjo.

Skaičiuojama, kad vienai moteriai per visą mėnesinių periodą, kuris vidutiniškai trunka apie 38-40 metų, priklausomai nuo gausumo ir mėnesinių trukmės sunaudojama nuo 5000 iki 15000 vienkartinių įklotų ir tamponų.

Iš ko pagamintos įprastos vienkartinės priemonės (nekalbame apie ekologiškas)?

Vienkartiniai paketai paprastai pagaminti iš 90% plastiko. Dažniausiai naudojamas polietilenas, kuris miksuojamas su kitomis medžiagomis, priklausomai nuo sluoksnių, taip pat ir balinto medžio plaušas, natrio poliakrilatas, vidiniuose sluoksniuose randamas polipropilenas, klijai ir įvairūs sintetiniai kvapikliai.

Vienkartiniai tamponai pagaminti iš sugeriančių medžiagų (virš 90%) ir plono sluoksnio plastiko sugeriančioje dalyje, arba viskozės, medvilnės, poliesterio arba šių mišinio, kurios paprastai dar yra ir balintos. Taip pat tampono siūlas pagamintas iš polipropileno arba polietileno pluošto. Kiekvienas vienetas įpakuotas atskirai į plastiko pakuotę.

 

POVEIKIS ŽEMEI IR APLINKAI

Poveikis žemei ir aplinkai apima: gamtos taršą, šiukšlių kalnus, užterštus vandenis, orą, dirvožemį, taip pat ir žemės gyventojus, žmones taip pat!

Prie taršos įprastos vienkartinės priemonės prisideda jau gamybos fazėje, tuomet panaudotos tampa atliekomis sąvartynuose, gamtoje ir vandenyse, bei oro tarša deginant atliekas. Taip pat svarbu paminėti, kad tarša pasiekia ir moters kūną dvejopai: 1) kuomet jas naudoja, bei 2) netiesiogiai per užterštus vandenis ir orą - tai pasiekia ir kitus žmonės vyrus ir vaikus.

Gamybos fazėje per vienerius metus vidutiniškai vienai menstruacijų cikle esančiai moteriai tenka 5,3 kg CO2 ekvivalento (Rezero, Zero Waiste Europe ir Break Free From Plastic atliktas tyrimas). Vidutiniškai Europos sąjungos šalyse sunaudojama 46 milijardai vienkartinių mėnesinių produktų, tai prisideda prie 245.000 tonų CO2 išskyrimo.

Menstruacijų atliekų, kai vartojami vienkartiniai produktai, skaičiais iš ties milžiniški:

Rezero, Zero Waiste Europe ir Break Free From Plastic atliktas tyrimas, nustatė, jog vos per vienerius metus (2017 m.) 28 ES šalys sunaudojo daugiau nei 46 milijardus mėnesinių produktų, sukurdamos daugiau nei 590 000 tonų šiukšlių.

Vienam įprastiniam vienkartiniam higieniniam įklotui ar tamponui suirti gali prireikti 500–800 metų.

Kai išmetame vienkartinius tamponus ir įklotus į šiukšlių dėžę, jie vežami į sąvartyną, kur išliks ilgiau nei mes būsime gyvos. Tai reiškia, kad visi tamponai, kuriuos kada nors naudojote, vis dar kažkur yra mūsų aplinkoje.

Mėnesinių atliekos bendrose atliekose apsunkina atliekų rūšiavimo darbą, nes metamos drauge su bendromis atliekomis, jau nekalbant apie sunkumus kylančius dirbantiems rūšiavimo darbą.

Dalis atliekų nukeliauja vamzdžiais, kemšasi vamzdynai ir dalis patenka į vandenis / jūras / vandenynus.

 

 

Netiesioginis poveikis visų žmonių sveikatai:

1) Per vandenis, kurie užteršiami vienkartinėmis priemonėmis, atsiranda sąlygos bakterijoms (pvz. E.Coli) ir virusams plisti.

2) Per orą, kai deginant milžiniškus kiekius atliekų į aplinką išsiskiria sunkieji metalai, patvarieji organiniai teršalai (POT) ir kiti toksinai, kartu su pelenų likučiais, šie veikia daugelio žmonių sveikatą.

Žinoma tai yra ta kainos, poveikio dalis, kuri lyg ir tiesiogiai asmeniškai šią akimirką neliečia moters “tarsi kažkas tolima”.

 

POVEIKIS SVEIKATAI

Dažna dar prisimename, kaip klasėje atpažindavome pagal kvapą, kuriai šiuo metu kraujavimo dienos. Ar manote, kad tai kraujo kvapas? Ne, tai reakcijos išskyroms susitikus su sintetinėmis medžiagomis, dirbtiniais kvapikliais, kuriais prisotinti įprasti vienkartiniai paketai.

Prie jautriausios kūno vietos, gleivinės, glaudžiami produktai, kuriuose atlikus tyrimus randama šių medžiagų (skirtingų gamintojų, skirtingi kiekiai, neišskiriama):

Sintetiniai kvapikliai gali būti pagaminti iki 3900 cheminių medžiagų mišinio (stirinas, chlorometanas, chloroetanas, chloroformas, acetonas, ir kiti).

Vieni iš jų identifikuojami kaip kancerogenai, neurotoksinai, dirgikliai, hormonus sutrikdančios medžiagos, ir reprodukciniai toksinai.* Šios medžiagos gali įtakoti natūralų moters pH balansą.

Taip pat mėnesinių vienkartiniuose produktuose randama ir dioksino, pesticidų ir herbicidų, bei glifosato pėdsakų. Ilgą laiką naudojant vienkartines priemones, šios medžiagos per gleivinę patenka į kūną.

Naudojant vienkartinius tamponus, sugeriamas ne tik kraujas, bet ir makšties išskyros - sausėja gleivinė. Nors ypač retai, tačiau tamponai gali palikti likučių makštyje, kas būtų priežastis atsirasti bakterinėms infekcijoms ir uždegimams.

Pagaminti iš plastiko paketai nepralaidūs orai, nekvėpuoja viena jautriausių kūno vietų, susijusi su vaisingumu ir naujos gyvybės atėjimu. Naudojant nepralaidžius orui įklotus - taip pat gali sudirgti oda.

Mėnesinių skausmai ir gausus kraujavimas, nevaisingumo problemos taip pat siejami su medžiagomis randamomis vienkartinėse priemonėse.

*Kancerogeninės medžiagos - sukeliančios vėžinius susirgimus. Neurotoksinai - toksinas, veikiantis nervų ląsteles (neuronus), jų sinapses. Hormonus sutrikdančios medžiagos - sutrikdo endokrininės sistemos veiklą. Reprodukciniai toksinai - toksinai veikiantys reprodukcinę sistemą, vaisingumą.

 

POVEIKIS PINIGINEI

Poveikį piniginei, moteris patiria mokėdama kiekvieną mėnesį už vienkartines įprastas priemones, tai tarsi abonementas gamintojams apie 38-40 metų.

Atlikusios tyrimą išsiaiškinome, kiek vienos rūšies higienos priemonių menstruacijoms per metus sunaudoja moteris ir kiek apytiksliai tai kainuoja. Palyginome, kiek per vienerius ir trejus metus moteris išleis vienkartinėms ir daugkartinėms menstruacijų higienos priemonėms.

Rezultatai rodo, kad pigiausias, o kartu ir ekologiškiausias, pasirinkimas – menstruacijų taurelė.

Daugkartiniams įklotams ir menstruacijų kelnaitėms išleisite kiek didesnes sumas - 46-100 eur.

Ši suma, be abejo priklauso ir nuo menstruacijų gausumo. Sunaudojančioms mažiau vienkartinių higienos priemonių, atitinkamai pakaks mažiau ir daugkartinių.

 

POVEIKIS MOTERIŠKUMUI

Vienas sunkiausiai pamatuojamų ir subtiliausias aspektas šioje temoje tai poveikis moteriškumui, kai moteris nepriima savęs tokios kokia yra, su natūraliu menstruacijų ciklu su tekančiu krauju. Menstruacijų ciklas tai moters ritmas, natūralus kaip sezonai gamtoje, kaip mėnulio fazių kaita danguje. Jei atskyrėme jį nuo savęs, atstūmėme mėnesinių ciklą, nekenčiame šios savo dalies dažniausiai nesąmoningai dėl mėnesinių tabu istorijos: šeimoje, giminėje, žmonijos istorijoje - tai parodo, kad nepriimame savęs.

Mūsų veikloje dar sutinkame moterų, kurios negali kalbėti šia tema, apeina dideliu ratu. Taip pat moterų, kurios negali žiūrėti ir matyti savo menstruacijų kraujo, patirti jo tėkmės, kvapo. (Visai suprantama, kai kraujas susimaišęs su cheminiais kokteiliais, nebus ten tikrojo kvapo.) Kai moteris turi galimybę matyti skirtumą savo mėnesinių kraujo išvaizdos, kvapo, jausdama pojūčius kūne - moteris gali daug anksčiau pamatyti savo sveikatos pakitimus ir imtis pozityvių pokyčių dėl savo sveikatos, laiku kreiptis pagalbos.

Dažna būname visiškai pripratusi “normaliai” gyventi, nes jau prisitaikėme, nes taip “įprasta”, nes “taip visoms”. Kai moteris stengiasi būti visuomet “tokia pati”, “produktyvi”, “neiškristi” iš didžiojo veiklos rato, ji praranda dalį savęs, “tarsi kažko trūksta”, neturi galimybės pasinaudoti savo, kaip ciklinės  moters galiomis. Būti įvairia, būti kintančia ir tinkamus darbus daryti arba nedaryti tam tikru metu.

Taip, tai yra kitaip nei buvo įprasta, to nebuvo mokoma, ir nebuvo perduota, kaip gyventi visuomenėje moterišku būdu. Dabar vėl mokomės, vėl atrandame ryšį su savo kūnu, su savo gamta.

Pabaigai 

Jau sumokėjome didelę kainą ir vis tebemokame gamtos ir aplinkos sąskaita.

  • Kai kurios iš mūsų patyrėme poveikį savo sveikatai asmeniškai (nevaisingumo, dingusių mėnesinių, alergijų, ...) ir visos vis dar esame veikiamos per aplinką to, kas liko po mūsų ir vis dar lieka po naudojančių vienkartines įprastas priemones dabar.
  • Kainą, kurią mokame pinigais, jau per pirmuosius metus galime keisti į daugkartines priemones - taurelę, o per ilgesnį laiką ir daugkartinius įklotus bei specialias menstruacijų kelnaites.
  • Ar pasirinksi save, visą? Su mėnesinėmis taip pat. Tokiomis, kokios yra šiuo metu?

Pasirūpindama savo kūno ir gamtos švara visapusiškai, atkurdama ryšį su savo kūnu moteris prisiima atsakomybę už save, tuomet ji jaučia, kuomet ir kaip pasirūpinti savimi, savo sveikata.

Draugiškai sau, draugiškai žemei ir aplinkai.

 

 

 

 

 

Pakomentuokite

Atkreipiame dėmesį, kad komentarai yra peržiūrimi ir turi būti patvirtinti moderatoriaus prieš juos paskelbiant viešai