JOKIOS RIZIKOS – PIRMOSIOMS MENSTRUACIJŲ KELNAITĖMS - 60 DIENŲ PINIGŲ GRĄŽINIMO GARANTIJA! JOKIOS RIZIKOS – PIRMOSIOMS MENSTRUACIJŲ KELNAITĖMS - 60 DIENŲ PINIGŲ GRĄŽINIMO GARANTIJA! JOKIOS RIZIKOS – PIRMOSIOMS MENSTRUACIJŲ KELNAITĖMS - 60 DIENŲ PINIGŲ GRĄŽINIMO GARANTIJA!

Kaip kalbėtis su vaikais apie menstruacijas (mėnesines)?

Šis įrašas - mamoms, kurios suka galvą, kaip teisingai ir tinkamu metu papasakoti savo vaikams apie menstruacijas.

Čia pateiksime keletą patarimų ir lauksime iš jūsų komentarų ir pasidalijimo.

Mažiems vaikams ir vyresniems (iki paauglystės).
Su mažais vaikais yra paprasta, nes įprastai jie neturi išankstinio nusistatymo apie tai, kaip turėtų atrodyti žmogaus kūnas. Labai tikėtina, kad smalsaudami apie nematytą daiktą (šiuo atveju – menstruacinę priemonę), jie tiesiai šviesiai paklaus „Kas tai?“. Ir jei jūs tvirtai, nesivaržydami atsakysite, jog tai yra menstruacinė taurelė ar įklotas, vaikai priims tai, kaip savaime suprantamą dalyką lyg būtumėte atsakę jiems į bet kokį kitą klausimą. Tai galioja tiek mergaitėms, tiek berniukams. Galima atsakyti, kad šį daiktą naudoja vyresnės mergaitės ir tuomet moterys.
Po truputį keičiantis kūnui, dauguma vaikų gali pradėti jaustis nepatogiai (per aukšti, per žemi, per stambūs, per liesi...). Geriausias dalykas – akcentuoti meilę savo kūnui, kurios išraiška – sveika mityba, pasivaikščiojimai ar aktyvesni užsiėmimai gamtoje. Niekas kitas, kaip suaugusiųjų pavyzdys ir meilė bei pagarba partneriui sukuria vaikams pasitikėjimo ir saugumo jausmą.
Manome, kad labai svarbu reguliariai vaikams pasakoti apie tai, kokius nuostabius dalykus atlieka kūnas ir kaip svarbu juo rūpintis, pvz.: prieš užmiegant mama ar tėtis gali atlikti lengvus glostymo judesius skatinant vaiką padėkoti savo kojytėms, rankytėms, pilvukui, galvytei...Vyresni vaikai tą gali atlikti ir patys. Labai svarbu atsiklausti vaiko sutikimo liesti, nes tokiu būdu mokome pasakyti ir „Ne“.



Paaugliams.
Visiškai normalu, kad paaugliai nenori atskleisti visko, kas sukasi jų galvose, tačiau jūs galite jiems pasiūlyti „atvirų durų dieną“, t.y. pranešti, tuo metu jie visada gali į jus kreiptis. Negali žinoti, gal tų „atvirų durų dienų“ tik daugės 🙂
Mergaitėms galėtumėte papasakoti, kad menstruacijų metu iš vulvos teka kraujas (kartais su gabalėliais – atsiskyrusiu gleivinės sluoksniu) ir tuo metu naudojamos pasirinktos menstruacinės priemonės (įklotai, taurelė, specialios kelnaitės). Kraujavimas gali trukti iki 5-7 dienų ir šiuo laikotarpiu gali atsirasti skausmas, noras tai verkti, tai juoktis…Galima rekomenduoti vesti menstruacijų kalendorių ar telefone instaliuoti specialią programėlę menstruacijų ciklui vesti ir žymėtis. Labai svarbu - nenaudoti žodžio “sergu” menstruacijų metu, o išmokyti sakyti: “kraujuoju”, “man mėnesinės”. Juk tai yra vaisingumo rodiklis, tad ir nuostabiausia dovana!
Berniukams galima papasakoti tą patį, supažindinant juos su tik moteriškai lyčiai būdingu išskirtinumu ir pabrėžiant pagarbos, atsakomybės ir nesierzinimo svarbą. Tikime, kad geriausiai šią temą perteiktų lytiškumo ugdymo specialistai.

Dalinamės nuoroda į 2019 m. straipsnį apie menstruacijas ir mergystės plėvę, kuris jums taip pat gali būti įdomus https://www.menulioseserys.lt/.../pokalbis-su-akusere...
Taip pat dalinamės nuoroda į internetinę svetainę, kurioje rasite informaciją apie lytiškumo ugdymo seminarus https://www.manovaisingumassvarbus.lt

Nuotrauka iš Pixabay. 

Pakomentuokite

Atkreipiame dėmesį, kad komentarai yra peržiūrimi ir turi būti patvirtinti moderatoriaus prieš juos paskelbiant viešai