JOKIOS RIZIKOS – PIRMOSIOMS MENSTRUACIJŲ KELNAITĖMS - 60 DIENŲ PINIGŲ GRĄŽINIMO GARANTIJA! JOKIOS RIZIKOS – PIRMOSIOMS MENSTRUACIJŲ KELNAITĖMS - 60 DIENŲ PINIGŲ GRĄŽINIMO GARANTIJA! JOKIOS RIZIKOS – PIRMOSIOMS MENSTRUACIJŲ KELNAITĖMS - 60 DIENŲ PINIGŲ GRĄŽINIMO GARANTIJA!

Pokalbis su akušere Agne Škudiene apie menstruacijas ir mergystės plėvę

Autorė: Jurgita Matuizienė

Straipsnis publikuotas žurnale "Moters savaitgalis" 2020 m. kovo mėn., Nr. 3.

 

Istorijos apie menstruacijų ciklą ir moteriškumo dovanas buvo pasakojamos praeityje, dabar ir ateityje. Kaip moteris žvelgs į savo ateitį menopauzės laikotarpiu, priklauso nuo to, kaip ji gyveno pagal menstruacijų ciklą. Ypatingai svarbu kokią žinutę apie moters prigimtį dukrai perduos mama, globėja.

Kalbinu Agnę Škudienę, akušerę, lektorę, akušerės mokyklos steigėją ir dviejų vaikų mamą apie dalykus, kurie svarbūs ir aktualūs. Apie audinio sluoksnį, menstruacijas bei menstruacinius produktus.

Kas yra mergystės plėvė? Ar visuomenėje dar sklando mitai apie mergytės plėvę. Jei taip, kokie jie?

Mergystės plėve vadinamas gleivinės audinys, esantis makšties prieangyje. Dažniausiai tai net nepanašu į plėvę, dengiančią makšties angą, o greičiau į raukšlę, žiedu ar puslankiu juosiančią makšties prieangį. Švedijos lytinio švietimo asociacija vietoj mergystės plėvės sąvokos vartoja anatomiškai teisingesnį pavadinimą – makšties karūna. Aklinai makštį dengianti mergystės plėvė yra reta ir gydymo reikalaujanti būklė, nes menstruacijų metu negali ištekėti kraujas, jis kaupiasi, gresia sveikatos problemos.

Mergystės plėvė neatlieka jokios funkcijos, joje nėra nervų. Ir tai jokiu būdu nėra nekaltybės įrodymas. Mokslas tą teigia jau seniai, tačiau iš Rytų šalių ir jų pasakų vis dar ateina tikėjimas, kad mergystės plėvė yra skaistumo garantas. Pamenu pasaką, kur po vestuvių nakties jaunikis turėjo svečiams parodyti kruviną paklodę, bet paklodė buvo švari. Tai jis prasipjovė delną ir sukruvino. 

Jei lytiniai santykiai vyksta laisva valia, tarp suaugusių partnerių, sutepta paklodė yra greičiau išimtis, nei taisyklė. Kraujas gali pasirodyti, jei santykiai vyksta prieš moters valią (sausa gleivinė gali būti lengvai pažeidžiama), jei mergaitė yra labai jauna, arba jei yra anatominių moters anomalijų.

Kokias atvejais mergystės plėvė gali būti pažeista? Ar tai turi įtakos sveikatai, savivertei ar kitais atvejais?

Mergystės plėvė labai dažnai būna pažeista dar iki pirmųjų lytinių santykių ir merginos nustemba, kodėl nėra kraujo. Turėtume griauti šį mitą, paaiškinti, kad ji gali būti pažeista sportuojant (joga, gimnastika, jojimas, važiavimas dviračiu ir kt.), traumų metu, naudojant menstruacijų higienos priemones (tamponus, taureles), masturbuojantis. Ir tame nėra nieko gėdingo ar pavojingo nei bendrai, nei reprodukcinei moters sveikatai.

Kokias pasekmes gali sukelti vienkartinių tamponų, menstruacinės taurelės naudojimas?

Didžiausias pavojus, kurį kelia tamponų naudojimas – toksinio šoko sindromo rizika. Jo prevencijai rekomenduojama naudoti kuo mažesnio sugeriamumo tamponus, juos keisti ne rečiau kaip kas 4 valandas, nenaudoti jų nuolat menstruacijų metu, derinti su kitomis higienos priemonėmis. Tamponai taip pat sausina makšties gleivinę, didėja makšties infekcijų rizika.

Menstruacinė taurelė yra saugi alternatyva, tą patvirtina tyrimai iš viso pasaulio. Didžiausia nauda pastebima Afrikoje, kur taurelė „apsimoka“ ne tik dėl vienkartinės investicijos mažiausiai 10-čiai metų, bet ir taupomas vanduo bei muilas, nes nereikia skalbti susitepusių drabužių ar patalynės, mergaitės ir merginos gali nebepraleisti pamokų. Gyvenant sanitarijos stokos sąlygomis taurelės naudojimas mėnesinių metu sumažina urogenitalinių infekcijų dažnį.

Atsargiau taurelę naudoti reiktų moterims, turinčioms gimdos spiralę. Nors oficialių išvadų nėra, tačiau yra duomenų, kad naudojant taurelę spiralė gali pajudėti.

Tavo asmeninė nuomonė apie vienkartinius ir daugkartinius menstruacinius produktus?

Taurelę man padovanojo mama prieš maždaug 10 metų. Tai dovana, kurią turėtų gauti kiekviena mergaitė iš savo mamos, kartu su nuoširdžiu pokalbiu apie menstruacijas, jų reikšmę, higienos priemonių variantus. 

Meksikoje pirmosios mėnesinės yra ne tik šeimos, bet ir visos bendruomenės šventė, ta proga mergaitė gauna medžiaginių, artimiausių moterų rankomis gražiausiomis gėlėmis ir simboliais siuvinėtų, higieninių įklotų. Ir sakoma, kad ten moterys nežino, kas yra PMS ar menstruaciniai pilvo skausmai...

Taip pat labai svarbus ir kainos bei ekologijos aspektas. Vidutinė taurelės kaina yra apie 20 eurų, naudoti ji tinkama apie 10 metų. Taigi lyginant su sumomis, kurios būtų išleidžiamos vienkartiniams paketams ir tampona ms – tai tesudaro 5-7 procentų. Sunaudojama maždaug 90 proc. mažiau plastiko, o kiek lieka mažiau atliekų!

Kokias priemones rekomenduotum naudoti mergaitėms prasidėjus pirmosioms mėnesinėms?

Jaunoms merginoms, prasidėjus mėnesinėms, rekomenduoju susipažinti su visomis higienos priemonių galimybėmis. Pirmieji ciklai dažnai kelia nerimą, kad kraujas pratekės. Įrodyta, kad visos šiuolaikinės higienos priemonės, įskaitant taurelę ir daugkartinius medžiaginius įklotus, beveik nesiskiria vertinant pratekėjimo riziką. Telieka bandyti ir pasirinkti, kas labiausiai priimtina ir tinka.

2019 m. JAV atliktame tyrime apie alternatyvių higienos priemonių naudojimą pastebėta, kad jei 14-18 metų merginos menstruacinę taurelę naudojo bent 4 mėnesius (reikia priprasti ir įgusti), ją naudoti rinkosi ir pasibaigus eksperimentui. Greta to, stipriai pagerėjo jų supratimas apie savo kūną ir ciklą. Manau, tai irgi svarus argumentas taurelės naudai.

Daugelis gamintojų jaunoms merginoms siūlo paties mažiausio dydžio, minkštesnes taureles.

Ko, būdama ne tik akušerė, bet ir moteris, dukters mama, palinkėtum mergaitėms, merginoms ir moterims?

Menstruacijos yra dovana. Ne tik dėl vaisingumo. Šiuolaikinis mokslas domisi menstruacijų krauju, ypač jame randamomis kamieninėmis ląstelėmis. Japonų mokslininkai jau pateikė pirmuosius rezultatus, kai kamieninės menstruacijų kraujo ląstelės tampa širdies ląstelėmis ir gali būti naudojamos kardiologijoje. Stulbina dar ir tai, kad eksperimento su menstruacijų kraujo kamieninėmis ląstelėmis rezultatai buvo 100 kartų geresni nei su iš kaulų čiulpų išgautomis kamieninėmis ląstelėmis.

Linkiu nusikratyti gėdos, nešvaros ir kitokių neigiamų nuostatų apie mėnesines. Domėkimės, kalbėkime, normalizuokime jas. Didžiuokimės jomis ir visomis MOTERIMIS. 

Prisidedu prie Agnės palinkėjimo ir kviečiu kurti naują tradiciją, skleidžiančią savo kūno priėmimo, leidimo sau išjausti menstruacijų ciklo lydinčias energijas, daugkartinių menstruacinių priemonių naudojimo ir džiaugsmo būti moterimi idėjas.

 

Pakomentuokite

Atkreipiame dėmesį, kad komentarai yra peržiūrimi ir turi būti patvirtinti moderatoriaus prieš juos paskelbiant viešai